Lična karta OŠ ''Dositej Obradović''

Početna Novosti Projekti Galerija Lična karta škole

 

LIČNA KARTA OŠ ''DOSITEJ OBRADOVIĆ''

Škola u Blatnici prvi put je počela sa radom 1908. godine ukazom tadašnje Austrougarske države. Prvi učitelji su bili Milan Ružić, Marko Franjić i Ljubomir Srdić. Godine 1963. škola dobija naziv ''Zagorka Ilić'' poučiteljici koja je u njoj radila, a od 1991. godine škola nosi naziv ''Dositej Obradović''. Udaljena je 25 km južno od opštine Teslić prema obroncima Vlašića. U svom sastavu osim centralne, škola ima devetorazrednu područnu školu u Kamenici (povratnici Bošnjaci) i dvije petorazredne škole: Mladikovine i Slatina koju pohađaju učenici Bošnjaci-povratnici.

Školu pohađa 613 učenika od kojih je 29% Bošnjaka-povratnika. Zaposleno je 59 radnika, od toga 35 nastavnika.  Školski objekti u područnim školama su renovirani: Kamenica i Slatina-strane donacije, Mladikovine-Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Centralna škola u Blatnici - renoviran je stari dio objekta, još je potrebno renovirati preostali dio(salu i centralno grijanje) o čemu je upoznato Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Škola aktivno učestvuje u Reformi obrazovanja. Od školske 1999/2000, nastava je kabinetska. Iste godine uvedena su dva strana jezika (engleski i njemački), nabavljeni računari i uvedena informatika kao izborni predmet (a danas je obavezan za sve), a nastavnici su edukovani za rad na računarima. Danas osim centralne škole, i sve tri naše područne škole imaju računare nabavljene donacijama prijatelja naše škole(bivši učenici, roditelji, nevladine organizacije).

Nastavnici su edukovani da rade po metodama interaktivne nastave i bili su uključeni u niz projekata koji podržavaju Reformu obrazovanja (projekat Republičkog pedagoškog zavoda ''Stručnim usavršavanjem nastavnika do aktivnog odnosa učenika prema učenju'', ''Interaktivna nastava - nastava različitog nivoa složenosti'' - Fond za kvalitet).

U školi uspješno rade sekcije vannastavnih aktivnosti: sportske, šah, likovna, dramska, literarna, a po etno programu i šahovskoj sekciji smo poznati širom RS.

U narednom periodu ćemo raditi na slijedećem:

    - kroz stručno usavršavanje nastavnika i nabavku nastavnih sredstava, raditi na podizanju kvaliteta nastave.

    - uključiti roditelje i lokalnu zajednicu u sve aktivnosti škole s ciljem da škola bude vodeći kulturno-obrazovni centar u našoj sredini koji će okupljati ne samo učenike naše škole, nego i mlade, roditelje - sve građane područja u kom gravitira naša škola.